Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna borde upptäcka verkligheten

Annons

Politiker av alla färger talar om utanförskap i utsatta områden, som Vivalla. Jag börjar undra vilken grupp som lider av utanförskap, invandrarna i dessa områden eller politikerna själva? Dessa människor behöver först och främst politikernas ständiga närvaro. De behöver ha ökad medvetenhet om sin utsatthet, för att sedan kunna engagera dem i lösningen.

Det är mycket som händer i dessa områden som gör att invånarna känner sig om andra gradens medborgare. Förskolorna behöver framstående barnpsykologer, pedagoger och språkvetare för att få dem på rätt spår i tidigt stadium. Sjukvården behöver förbättras, genom ökad medvetenhet bland personalen för vilka individer de har att göra med, och genom att ha stationerade läkare som hinner utveckla en fingertoppskänsla för de människor de behandlar.

Visa dessa människor att ni bryr er, inte via NA som väldigt få läser, utan genom att ta sin cykel (inte bil!) och cykla dit. Jag vågar till och med föreslå att en del politiker lämnar sina lyxområden för att, under en period, leva och uppleva dessa människors vardag. Då kommer politikerna att reflektera över termen utanförskap. Förhoppningsvis kommer de att upptäcka att det är de själva som står utanför.

När jag blir bemött av en dagisfröken som knappt kan svenska eller är på praktik (varför inte praktisera någon annanstans?), eller av en sjuksköterska som ser på mig som om jag vore en annonssida på NA, väcks alla fördomar inom mig, nya som gamla. Att krossa reklamglaset på en busshållplats, sabotera en allmän egendom eller bränna en bil skulle ge en tillfällig tillfredsställelse. Låt människorna i dessa områden vara en del av lösningen genom mer kontakt och ökad förståelse, förbättrad skolgång och sjukvård, och mer gemensamma aktiviteter, som för dem närmare det övriga samhället.

Örebro

”Varbergabor”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons