Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pridefestivalen behövs

Annons

Örebro. I helgen arrangeras Örebro Pride för tredje året. Det är en festival med mycket glädje men också mycket allvar. Vi berör ämnen som diskriminering, våld i relationer, samtal om religion och identiteter, vi har besök från Pride Sport Africa som berättar om deras verklighet och hur vi kan stödja dem, debatter och diskussioner om hbtq och idrotten och mycket, mycket mer.

En del frågar mig behövs verkligen en Pridefestival 2014? Svaret är, tyvärr, ja den behövs. Fortfarande mår ungdomar inom gruppen sämre än andra, självmordstankar och självmordsfrekvensen är högre och än finns hatbrott som begås bara för man vill älska någon från samma kön.

En sak är att vi kommit långt i vårt land gällande lagstiftningar och författningar, en annan är hur vi bemöter andra, i vardagen och i verkligheten.

Under de år jag jobbat med Örebro Pride har jag noterat att de allra flesta människor vill visa öppenhet och ha ett bra bemötande mot olikheter men frågan är hur gör man? Det är svåra och tabubelagda frågor som virvlar upp och som sannolikt har också har att göra med våra generella svårigheter att förstå det som är annorlunda. Att det dessutom bland annat handlar om sexualitet gör det inte lättare.

Det är viktigt att komma ihåg att det är vi som är heterosexuella som är ”problemet”. Det är vi som av fostran eller miljö står för värderingar som skapar utanförskap. Så länge detta är ett faktum har vi arbete kvar att göra. Det är bland annat därför Örebro Pride har utarbetat en hbtq-diplomering som vi nu erbjuder främst arbetsplatser.

Örebro Pride är också en kärleksfest som vi alla behöver i tider som dessa! Att dansa tillsammans, skratta och uppleva härlig musik är viktigt som kontrast till allt elände i världen.

Örebro

Brittinger Örenius

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons