Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prylar ger kortvarig lycka

Annons

Örebro. Vad hände med julen? Denna högtid, firandet av Jesu födelse, prisad familjedag eller den goda kockens bakdag vilar i dag på en stor stöttepelare: enorm konsumtion. Ska det vara så?

Att uttrycka sin tacksamhet till nära och kära, öga mot öga, som är en grundtanke om julen, åsidosätter vi alltmer. Lyckoforskning visar på att materiella saker bara ger oss en kort kick, varefter vi ständigt söker efter nya kickar (se bland annat Cone Gilovich 2010).

I vår jakt på lycka har vi fokuserat allt mer på saker och allt mindre på varandra. Julen ställer också otroliga krav på oss; julklapparna, julbordet, pepparkaksbaket och så ska vi hinna med Kalle Anka däremellan. Är stressen en bra julklapp?

Det är få gånger om året våra plånböcker tunnas ut så pass som i juletider. Och för de vars plånböcker redan är tunna, är hoppet bristande om att få den jul som förväntas. Har Karl Bertil Jonsson passerat oss förbi?

Levde alla som vi skulle det behövas fem planeter enligt Global Footprint Network (2010). Världen räcker inte till för att upprätthålla en stabil resurstillgång i framtiden. Måste vi betala julen med en urlakad planet, bekämpningsmedel, miljöfarliga kemikalier, koldioxidutsläpp och höga soptippar?

Vi vill uppmana er alla att tänka en gång extra när ni julhandlar. Behöver din vän verkligen fler prylar? Finns det andra sätt för dig att visa din uppskattning? Ifall du nu bestämmer dig för att köpa något, kolla om det finns ekologiska, Fairtrade-märkta eller second hand-alternativ. En bra present är schysst även för producenten!

Ta chansen och bidra till en hållbar jul, där mötena och friden står i centrum. Du så väl som planeten mår bättre. För först då kan julen bli en värdig högtid för familjen, den goda kocken och Karl Bertil Jonsson. Vad mer kan vi önska?

Simon Holmström

Elin Hylander

Fabian Lemte

Sandra Turesson

Grön ungdom Örebro

Arvid Hanell

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons