Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt flörtar med SD

Annons

Om en partiledare gör ett uttalande i en speciell fråga har han en avsikt med det. Att Reinfeldt nu upplyst om den höga arbetslösheten bland ”icke etniska svenskar” kan knappast kallas för en nyhet. I varje fall inte för dem som skaffar sin information på annat sätt än genom svenska medier och politiker. Ilskan mot honom kommer ju också från de allra mest rabiata försvararna av den bastion, som de nu tycker att Reinfeldt gjort en springa i.

Men vad var nu statsministerns egentliga avsikt med uttalandet? Ett försök att hitta en annan gångstig in till SD än den med stickiga barr belagda som hittills använts? Njaa, det ska inte avfärdas. Att betygsätta SD-röstarna som något han inte ville ta i med tång – och vars majoritet lär vara före detta M – har inte fått dem mera medgörliga. Och när Reinfeldt någon sällsynt gång debatterar i riksdagen med Jimmie Åkesson eller annan SD:are vände han sig gärna bort för att slippa titta på en så motbjudande person. Illa nog att behöva debattera med honom.

Små tecken på försök i annan riktning kan dock den uppmärksamme nu ha noterat. Med vemodigt förebrående blick kan statsministern nu ta motståndaren från SD i betraktande. Och de nära nog hatiska eller i varje fall nedsättande omdömena om dem som utnyttjat sin rösträtt så fel har väl också i stort sett avklingat. Den berömda griptången var det länge sedan som den verbalt förevisades. Och så kommer nu detta ”avslöjande” om skillnaden i arbetslösheten, som läsare av Avpixlat och till exempel norska dagstidningar vetat så länge. Kan det vara så att Reinfeldt börjar känna behov av en vänligt sinnad samtalspartner utanför den egna Alliansen när 2014 närmar sig?

Örebro

”Rune P.”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons