Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt skulle ha suttit kvar

Annons

Örebro. I sin första intervju när han nu dykt upp i New York säger Fredrik Reinfeldt att om han ej avgått direkt så skulle han ha bundit upp sig för ytterligare åtta år, först som ledare av oppositionen och sedan som statsminister. Den senare fyraårsperioden hade han ju eljest lätt kunnat fixa genom att förlora även valet 2018 så den uträkningen är svår att förstå.

Men de första fyra åren? Författningen säger att det ska hållas en omröstning om statsminister 14 dagar efter valet. Den skulle Alliansen kunnat klara om Sverigedemokraterna lagt ner sina röster. Ty det krävs att det finns en majoritet mot statsministern för att fälla regeringen.

Om nu SD släppt fram Alliansen så hade nästa prövning blivit budgeten som måste läggas fram senast den 15 oktober. När det väl blir omröstning om den framåt jul skulle krävas att SD röstar för Alliansens budget för att regeringen skulle klara sig. Om SD skulle göra det hade Alliansen lugnt kunnat regera vidare ett helt år med SD neutraliserat eftersom de röstat för regeringens budget.

Så kunde Alliansen ha hankat sig fram år efter år under den innevarande mandatperioden utan att vara beroende av SD. Eller i vart fall kunnat få ett extraval vid en tidpunkt som kunde ha varit mer gynnsam genom att den uppåtgående konjunkturen kommer att gynna den regering som sitter de närmaste åren.

Fredrik Reinfeldts brådstörtade avgång var ett historiskt misstag. Han slarvade bort en chans att de borgerliga kunnat behålla makten minst ännu en mandatperiod.

Örebro

Göte Nordlander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons