Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Religiösa friskolor av ondo

Annons

Jag har växt upp i och nära förorterna och ser med oro hur segregationen i Sverige ökar för var dag. Segregationen har lett till rasism och i vissa fall våld och mord. Inse fakta, integrationspolitiken har misslyckats totalt.

En av orsakerna till segregationen finner vi på en plats där tusentals unga möts nästan varje dag. Skolan. Det är i dag tillåtet att bedriva religiösa friskolor. Men vad har de bidragit med för att motverka den växande segregationen och rasism?

Religiösa friskolor saknar ofta en mångfald av olika etniciteter – det är ofta 90 procent elever med utländsk bakgrund på en islamisk friskola och 90 procent svenska elever på en kristen. Därmed isolerar vi människor och bidrar till ett splittrat, rasistiskt samhälle.

Men det finns också moraliska orsaker till att avskaffa de religiösa friskolorna. Är det inte en självklar rättighet för alla barn att få växa upp utan religiösa påtryck och få friheten att själv bilda sig en uppfattning om religion? Oftast tvingas barn till att gå på religiösa friskolor, utan en chans att få avgöra ett sånt livsavgörande beslut själva.

De religiösa friskolorna måste också kontrolleras noggrant. De får aldrig likna sekter. Ett exempel på en religiös friskola som skapat problem är Al Salam-skolan i Örebro då skolans rektorn i Uppdrag Granskning hävdat att det absolut inte finns några homosexuella muslimer. Homosexuella muslimer är alltså inte välkomna i skolan, för de finns ju inte ens? Såna uttalande bidrar också till ökade sprickor mellan folkgrupper i vårt redan splittrade samhälle.

Religiösa friskolor bidrar till en allt snabbare växande segregation och rasism. Ett stort skäl till det är att etniska svenskar och människor med utländsk bakgrund isoleras från varandra i religiösa friskolor. Vi går tyvärr mot en kall, rasistisk framtid.

Örebro

Robin Nilsen 9C

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons