Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Republik är demokrati

Annons

Örebro. I samband med nyheten om att Carl Philip Bernadotte och Sofia Hellqvist ska gifta sig påminns vi igen om monarkin, en kvarleva från den tid då Sverige var en diktatur.

Det är många i vårt land som börjar inse detta, hur djupt fel det är att posten som Sveriges statschef övertas inom en utvald familj.

Något som inte är förenligt med de friheter och rättigheter som vi kämpat för i många generationer. Vi påminns om att den långa processen från rösträtt till att Sverige får representeras av någon ur folket, ännu inte är fullbordad.

Man anar dock att det kan bli ändring på detta.

I takt med de senaste årens kungliga dop och bröllop har Republikanska föreningens medlemsantal fyrdubblats, från cirka 2  500 till drygt 10 700 (2009-2014).

Svenskarna vaknar upp till det faktum att känslomässiga tillställningar som bröllop och jubileum är vad monarkin lever av ? Det är monarkins främsta maktmedel. Enligt den senaste mätningen är det för närvarande 27 procent som vill avskaffa monarkin. Det är sex procentenheter mer jämfört med förra mätningen (DN/Ipsos 2013-12-21).

Hjälp därför Republikanska föreningen i deras fortsatta arbete med att göra Sverige till en demokrati på riktigt.

Där vi har möjligheten att välja statschef och avsätta de som är odugliga.

Republik handlar om demokrati och jämlikhet. Det handlar om att förtjänst och merit går före slumpen i att vara född i en viss familj.

Tala därför om för familjen Bernadotte att de borde abdikera för demokratins skull. Så kanske du kan bli Sveriges första president i stället.

Kontaktperson för Republikanska föreningen

i Örebro

Fredric Skargren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons