Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Respektera fartgränserna

Annons

Nu vet jag inte om diagnosen BDFS (Båt-Dyslektisk-Funktions-Störning) finns, men om den gör så kan forskningen hitta många fall att studera i området runt Askersund och Stjernsund.

I områden där farten begränsats till fem knop och sju knop hittar man flertalet med den möjliga störningen. Åkomman visar sig oftast genom total brist för fartbegränsningar och hänsyn till omgivningen.

Vanligen är det män i olika åldrar och pubertal utveckling (15–40 år) som är i majoritet. Ett kännetecken på håll är att de framför vattenskoter eller motorbåt i shorts och T-tröja oavsett väder och tid på dygnet. Allvarligare fall kan även ha kepsen felvänd, alternativt åker de baklänges för att njuta av svallet och störningen de åstadkommer?

Nu vet jag inte hur man kommer till rätta med dessa vilsna individer. Anhöriga verkar inte vilja kännas vid dem eftersom de släpper ut dem på sjön utan möjlig tillsyn. Våra myndigheter verkar inte heller kunna hantera dem. Sociala nätverk, landstingets vårdinrättningar, privata initiativ var är ni? Är det möjligen så att polisen kan fånga in de vilsna och hjälpa dem till rätta?

Tänk om vi som ser dessa möjliga BDFS-fall planlöst irra runt med gasen i botten kan få någon form av ”pant” om vi fångar in och överlämnar dem till samhället för vård?

Askersunds kommun kan säkert tjäna en hacka på att inrätta ett beteendecentrum för BDFS.

Potentiella patienter finns i hamnar, vid bryggor runt norra Vättern och lockas lätt fram genom att varva en skoter/båtmotor till bristningsgränsen.

Snälla! Även om ni har det svårt och inte riktigt förstår skyltarnas innebörd så ta det lugnt inom fartbegränsande områden.

Örebro

”VB”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons