Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska M vinna valet

Annons

Bergslagen. Fredrik Reinfeldt invigningstal vid Moderaternas partistämma i Norrköping präglas av strategisk retorik. Upplägget har två tydliga syften. Först och främst gjuta mod i partiets valarbetare genom att berätta historien om det nya arbetarpartiet.

Talaren vänder sig dessutom till väljarna med ett taktiskt grepp Bill Clinton använder sig av för att bli återvald som president 1996. Greppet är att närma sig motståndaren.

Samtidigt inta en ståndpunkt mellan den motståndaren, Socialdemokraterna, har och den Moderaterna tidigare intagit.

Nu tänker Reinfeldt liksom Clinton satsa på att bli vald en gång till. Hur närma sig motståndaren Socialdemokraterna? Partistämman hålls nära Arbetets museum i Norrköping. En signal att det gamla social-demokratiska industrisamhället är dött. Leve nya Moderaterna, det riktiga arbetarpartiet. Partistrategerna har nästan ordagrant stulit motståndarens partibeteckning. Så när som på bokstaven e.

En bokstav gör skillnad på Arbetarepartiet Social-demokraterna och nya arbetarpartiet Moderaterna. Avsikten är att nå inte bara socialdemokratiska väljare utan även marginalväljare i det politiska kraftfältets mitt.

Talets syfte är att närma sig motståndaren och bryta med ståndpunkter man tidigare intagit. Det lyckas den taktiskt vältalige moderatledaren med.

Han bryter med de gamla Moderaterna. Gör ett uppseendeväckande utspel; lämnar en aggressiv skattesänkarlinje och lovar gå till val 2014 utan fler skattesänkningar. Frågan är om den retoriken gör motståndaren, Stefan Löfven, svarslös?

Bergslagen

Claes Thulin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons