Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samma regler borde gälla för alla

Annons

Nu ska vi snart deklarera. Varje år är det dags att fylla i siffrorna som får Anders Borg att skratta hela vägen till banken. Jag tror han skrattar mer över min deklaration än andras, för jag bor i hyresrätt och jag är riktigt lönsam för staten. Det är ju så att när jag tittar igenom mina inkomster och kostnader för året så skiljer sig inte det så där jättemycket från andra människor. Med ett rejält undantag. Och det är att jag betalar hyra till min fastighetsägare i stället för att jag betalar ränta till banken för ett bostadslån. Allt det jobb som min fastighetsägare gjort i kåken de senaste åren ingår i hyran som är beskattad enligt konstens alla regler. Men de som bor i villa och bostadsrätt kan dra av en massa pengar för sina kostnader. De kan dra av både för räntan på bostadslånen och för saker de gjort i sina hem, genom rotavdragen.

Man kan ju tycka vad man vill om det här, men min enkla fråga är? Varför kan det inte bara vara samma regler för alla? Varför ska man beskatta olika boenden på olika sätt? Om min hyresvärd, till exempel, fick dra av för sina lån eller slapp skatta på sin vinst, så skulle ju min hyra sjunka. Samma sak gäller om hyresvärden eller jag själv fick dra av ett rotavdrag när man måste bygga om.

Jag tycker Anders Borg ska sätta sitt skratt i halsen. Han och alla andra politiker som kan påverka det här borde verkligen kämpa för att det ska vara mer rättvisa skatteregler i Sverige. Oavsett hur man valt att bo.

Örebro

Åke Simonsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons