Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänk kraven på läkarlinjen

Annons

Sjukvården i dagens samhälle är fungerande men tyvärr är det för mycket väntetider och köer. Ska man behöva vara allvarligt sjuk innan man får den hjälp man behöver? När det väl går över gränsen blir det akut och då kanske det är för sent.

På akuten får man vänta ett bra tag, de säger att det är brist på läkare. Varför sänker man inte intagningskraven på läkarlinjen så fler får chans att komma in? Vid vissa tillfällen när man besöker en sköterska eller läkare så sitter de och googlar fram allt. Jag menar att sitta på nätet och kolla vad det är för symptom kan alla göra. Varför utbildar man sig som läkare i minst fem år utan att kunna sånt? Då kan vi alla bli läkare och sköterskor, så länge vi kan hantera en dator och söka alla symptom på nätet eller läsa i en bok man har framför sig.

Så ska det inte vara, sänk kraven för intagningen på läkarlinjen, alltså lägre krav på intagningen och betydligt mycket högre krav på examineringen. Då kanske vi har läkare så det räcker och det bästa av allt kunniga och kvalificerade läkare inom vården.

Bland läkarna har andelen med utländsk utbildning ökat enligt socialstyrelsen. År 2007 gällde det cirka 20 procent av läkarna inom hälso- och sjukvården. Invandringsnivån är hög och oftast har utbildningen skett i något av de nordiska länderna, Tyskland eller Polen.

Det kan också konstateras att allt fler svenskar väljer att studera till läkare utomlands. Varför gör man det? Just för att det är för stora krav på intagningen i stället för att koncentrera sig på att det ska vara högre krav att klara av det och vara en duktig kvalificerad läkare när utbildningen är slut.

Örebro

”Kävesta Elev”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons