Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa mer på landsbygden

Annons

Örebro läns Regionförbunds uttalande om att landsbygdskommunerna bör avstå från ny bebyggelse på landsbygden i kombination med försämrad service inom skola, äldreomsorg, handel och övrig samhällsservice, diskriminerar Sveriges landsbygdsbefolkning.

Regionförbundets uttalande utgör också ett hån mot jord- och skogsbruksföretagare och övrig företagsverksamhet inom landsbygdssektorn.

Många orter inom Örebro län har under senare år drabbats av indragning av personförande tågtrafik vilket medfört förödande följder för mindre tätorter med omgivande bebyggelse. Här borde Regionförbundet i stället för resignation, visa konstruktiv aktivitet.

Sveriges befolkningsantal visar en bestående ökning. Ett förhållande som medför stark press på storstadsregionerna. Att i ett sådant läge genom ändring av landsbygdsstrukturen, ytterligare öka den ekonomiska och sociala pressen på kommuner inom tätbefolkade regioner, vittnar inte om samhällelig framsynthet.

Regionförbundet grunduppgift bör vara att verka för en stabil utveckling av hela samhällsstrukturen inom ramen för mottot: ”Hela Sverige ska leva”. Det uttalande som förbundet gjort, pekar dessvärre mot en i det närmaste total avveckling av en för landets välfärd, viktig landsbygdsstruktur som berör cirka två miljoner invånare. Nu måste berörda landsbygdskommuner gå samman och med kraft värna om sina invånare, företag och sitt sociala ansvar. Få saker sliter så hårt på vår miljö som utbyggnaden av mark- och resurskrävande tätortsområden.

Frövi

”Espignole”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons