Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätt stopp för smällandet

Annons

Nyårsfirandet är nu över och de befogade klagomålen över det ohämmade smällandet kommer som brev på posten. I anslutning till detta har jag några funderingar.

Om en gammal man, som lider av prostatabesvär eller överaktiv blåsa förirrat sig ut på staden utan att ha en toalett i närheten, helt plötsligt drabbas av kraftiga urinträngningar har han två saker att välja på: Endera att kissa i byxorna eller att kissa på gatan. Väljer han det senare alternativet gör han sig skyldig till förargelseväckande beteende och får böta 500 kronor. Men kan det verkligen väcka allmän förargelse att en gammal skraltig farbror på ett disk-ret sätt tömmer sin blåsa? Utlöser det inte snarare ett medlidsamt leende hos dem som går förbi?

En hundägare som inte plockar upp efter sin hund väcker säkert betydligt större förargelse hos den som råkar trampa i högen än den gamle farbrorn som med fumliga fingrar försöker lösa sitt trängande behov.

Men hundägarens beteende väcker inte allmän förargelse och därför kan han inte straffas efter samma paragraf som farbrorn. Men han straffas, sannolikt med samma bötesbelopp, för att han brutit mot en bestämmelse i lokala ordningsstadgan, som ålägger hundägaren att plocka upp.

När det gäller att bedöma följderna av nyårsskjutandet kommer man att tänka på flera lagrum. Först då förargelseväckande beteende (alla protester tyder på att förargelsen är allmän). Eftersom effekten av en smällare uppstår i den drabbades hem vågar jag påstå att det stör hans hemfrid.

Det är därför hög tid för de styrande i kommunen att vidta åtgärder för att stoppa eländet. Varför inte i ordningsstadgan införa ett straffsanktionerat förbud mot allt smällande inom stadens hank och stör?

Det kan förses med två undantag: Smällande som sker efter beviljat tillstånd och smällande som sker inom områden som kommunen upplåtit för detta ändamål. Som exempel på lämpliga områden vill jag nämna Gustavsviks golfbana och grusgroparna i Karlslundsåsen.

Örebro

Lappo Lindblad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons