Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självförsörjande med vindkraft

Annons

Den nya kommunledningen, där Socialdemokraterna, Centern och Kristdemokraterna ingår, vill bygga vindkraft och göra Örebro självförsörjande på förnyelsebar energi. ”Nyfiken örebroare” undrar hur det ska gå till.

Örebro kommuns klimatplan pekar på att vindkraft är ett miljösmart val för Örebro (klimatplanen finns på Örebro kommuns hemsida). Örebro kommuns alla verksamheter skulle kunna använda el som vi producerat själva. För att alla kommunens verksamheter och kommunens bolag skulle få el från vindkraft skulle det kräva cirka 20-23 vindkraftverk med effekt på två megawatt vardera. Totalt skulle en sådan investering kosta cirka 690 miljoner kronor. Då skulle kommunen göra sin egen el och minska klimatbelastningen med 46 000 ton klimatfarliga utsläpp per år. Egen elproduktion är självfinansierande.

Vi klarar inte hela utbyggnaden på tre år utan i ett första steg vill vi bygga åtta vindkraftverk till en kostnad av cirka 240 miljoner kronor. Det kommer ge oss en bättre elförsörjning och en lägre driftskostnad. Kommunen minskar sin klimatbelastning med 16 000 ton klimatfarliga utsläpp. Vi vill involvera både företagare och örebroare i arbetet. Flera fastighetsägare har redan visat intresse.

Vi är beredda att bygga vindkraft i Örebro kommun men också köpa vindkraft på andra platser där det finns möjligheter. Vi har inlett planarbeten för nya områden för vindkraft i kommunen, vi har tagit initiativ till diskussioner och kontakter och kommunens bostadsbolag Öbo har redan köpt in sig i ett vindkraftsbolag för att bli mer självförsörjande på el.

Peter Dahlgren

talesperson miljö- och klimatfrågor (S)

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons