Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skäms inte för städhjälp

Annons

Ska vuxna städa själva? Lever värderingar från bondesamhället kvar? Frågan ställer sig Maria Gunnarsson, journalist på NA, i en krönika den 8 augusti. Hon avslutar med att skriva att hon skäms som tar hjälp och inte städar själv.

Det är inte bara skrämmande att sådana konservativa tankar, idéer och uppfattningar lever kvar på 2000-talet, utan också att det gör det bland yngre generationer. Ska vi då också laga all mat själva och ha dåligt samvete och skämmas när vi går på restaurang? Eller när tandläkaren tar hand om våra dåligt borstade tänder? Eller när någon tvättar vår bil? Eller när vi får håret tvättat eller gör manikyr? Är inte alla jobb värdefulla och viktiga?

Det är inte utbildning, yrke, lön eller status som avgör en människas värde. Alla människor är naturligtvis lika mycket värda. Det handlar snarare om att ha goda värderingar och att försöka leva efter dem. Att bli offer för vad man tror är andras krav och förväntningar och inte självständigt vara fri att göra och känna som man vill, innebär att man inte lever fullt ut. Jag frågade en gång en god vän om han skulle med på fotboll. Min fru tycker inte jag har lust, svarade han. Endera är han inte fri eller så var det nog som jag trodde, att han ändå skojade.

Det är inte heller vad vi gör och presterar som avgör vårt värde och om vi ska behöva skämmas eller inte. Vi avgör själva vad vi ska göra bara vi inte skadar oss själva eller andra och bara vi tar ansvar för det gemensamma i samhället och bryr oss i andra människor. Men inte är det lätt alltid när det tyvärr finns människor som har synpunkter och lägger sig i andra människors sätt att leva i stället för att leva sitt eget liv.

Om 50 och 100 år kommer man säkerligen undra hur gamla 1800- och 1900-talsvärderingar från bonde- och industrisamhället kunde leva kvar så långt in i det moderna samhället på 2000-talet.

Örebro

Göran Wickström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons