Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärp dig, ministern

Annons

Örebro. Öppet brev till Rumäniens premiärminister Victor-Viorel Ponta och Bulgariens premiärminister Georgi Bliznashki. Det gäller tiggarna från ditt land. Det verkar komma fler och fler till Sverige. I min stad Örebro sitter de utanför de stora mataffärerna och på Örebros största gator.

Alla tiggarna tittar på mig och andra människor med sina bedjande, sorgsna ögon. Somliga säger ”hej” eller ”Oh, madame” eller har pappbitar med svensk text att de är hungriga, har barn som är hungriga där hemma.

Det har varit intervjuer i våra tidningar hur svårt de har det här och i sitt hemland.

Jag har svårt att gå förbi tiggarna. De ger mig skuldkänslor för att jag haft turen att bli född i mitt land, fast det inte alltid är perfekt, tycker jag.

Men jag är själv en fattigpensionär i mitt hemland och kan inte ge till alla. Mina pengar räcker inte långt, ens om jag ger dem allt jag har. Tiggarnas tillstånd är inte mitt fel.

Frivilliga människor och kommunen hjälper till med ett härbärge här. Men då kommer det nog ännu fler tiggare hit. Den hjälpen ändrar inget i deras hemland.

Tiggarna tvingas förnedra sig. Värst är en tjej på stan. Hon sitter på knä, har handflatorna ihop, sitter och vaggar, låter något entonigt och lidande.

Det är så eländigt att hon måste förnedra sig så djupt!

Jag känner så stor skuld och maktlöshet så jag får lust att sparka bort henne! Men så omänsklig kan man ju inte vara, bara för att jag själv inte orkar se eländet. Lika lite hjälper det att blunda för problemet eller titta bort.

Sedan tänker jag att det är du, herr premiärminister, som skulle ha en spark framåt. Du verkar inte sköta om en stor grupp av dina medborgare så de kan leva ett hyfsat liv i sitt land.

Som jag ser det, är det bara du som har makten att se till att tiggarna får gå i skola, ha bra bostäder, ha jobb och inte diskrimineras.

Med sin närvaro här, tycker jag att alla tiggare visar att deras land är för dåligt för dem att leva i.

Tiggarna är modiga nog att fara till främmande land för att försöka hjälpa sig själva.

Jag tycker att Sverige har nog med alla flyktingar från länder i krig, våra egna hemlösa arbetslösa människor, och arbetslösa, men ännu inte hemlösa människor.

Krig är också en skam. De civila får lida.

Ditt land är inte i krig. Jag tycker att det borde gå att ordna för tiggarna så de kan klara sig själva i framtiden.

Har hört från en EU-man att EU har uppmärksammat situationen. Om något bidrag utfärdas, ska EU kolla upp vad som görs med det.

Som jag ser det är det du, herr premiärminister, som har makten att göra det bästa av situationen.

Detta är vad jag förstått i somras, höstas och tills i jul. Tiggarna återkommer troligen i vår, om de inte hittar jobb i sitt eget land, enligt tidningsintervju.

Att få jobb är svårt, både hemma och här. Bärplockningen tog snart slut av naturliga skäl. Men de hade inte varit rädda här, sade några som varit i en liten grannstad till Örebro.

I vissa delar av Örebro skulle tiggarna nog vara rädda. Där finns många unga arbetslösa människor som inte mår bra. Det har till och med varit tre-fyra mord där.

Det måste vara en bra känsla att ha den makt du har att hjälpa.

Jag önskar att jag hade sådan makt.

Lycka till!

Örebro

Barbro Johansson

(Ministrarna har fått varsitt brev

med posten).

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons