Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan måste bli tydligare

Annons

Jag undrar vad för signaler som ges till ungdomar om att det är acceptabelt med 20 procents frånvaro innan det blir någon konsekvens, det vill säga att studiebidraget uteblir? Vilken arbetsplats har sådan tolerans mot ej sjukdomsrelaterad frånvaro? Gymnasiet är en förberedelse för arbetslivet och nu i dag finns det verkligen många valmöjligheter att hitta någon gymnasieutbildning som kan stämma in på de önskningar man har som elev.

Min tonåring började skolka och låg länge precis på rätt närvaro innan det till slut ”tippade” över och studiebidraget uteblev. Då hade många månader gått på det första gymnasieåret. Nu fick han ont om pengar att röra sig med och han ökade på närvaron i skolan. I och med det tyckte han själv också att han fick ett bättre sammanhang av det som skedde i skolan.

Som förälder gör man allt som står i ens makt för att motivera och engagera men det är ungdomar på väg in i vuxenlivet som också måste och behöver ta sitt eget ansvar.

Jag tycker att skolorna ska markera tydligare att det inte finns acceptans för skolk och att ge stöd och uppmuntran när eleverna är skoltrötta.

Jag tycker inte att man ska redovisa frånvaron i betygen då de ska vara kunskapsbaserade. Jag tror mer på information och dialog med föräldrar, elever och skola. Vad som här är viktigt är att så fort skolan ser en elev som har frånvaro som inte är giltig så tar läraren kontakt.

Örebro

”Tonårsmamma”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons