Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skulden läggs på brottsoffret

Annons

Att svenska myndigheter underlåtit sin skyldighet att med kraft motverka kriminalitet och därmed öka tryggheten för sina invånare har man sedan länge haft sina aningar om. Nu framstår detta i tydlighetens ljus sedan en polistalesman uttalat sig om, att en mackägare får skylla sig själv om han blir bestulen på bensin, emedan han ej i tillräckligt hög grad skyddat sig mot stölder.

Med andra ord är det alltså brottsoffret som skuldbeläggs, i stället för att man jagar de förövare som genomför brotten. Signalen till de kriminella från svensk polis blir alltså: stjäl så mycket ni vill, vi tänker inte göra något åt det.

Om man nu tycker att brottet är mindre allvarligt för att det är affärsmän som drabbas, så genomsyras polisens arbete mot till exempel bostadsinbrott av samma inställning. Lämnade man dörren öppen när man gick ut eller om man inte investerat i ett avancerat larm, så får man skylla sig själv. Tjuven gör ju knappast något fel när han enkelt kan gå in och ta för sig av andras ägodelar.

Detsamma gäller bilinbrott. Lägger man sina varor eller ägodelar så att de syns, så kan det ju knappast vara tjuvens fel om de försvinner, utan snarare den oförsiktige bilägarens.

Om man rör sig på stan vid felaktiga tidpunkter får man väl skylla sig själv om man blir nedslagen, rånad eller våldtagen. För att inte tala om det dåliga omdöme man visar genom att ta ut pengar ur en bankomat i närheten av presumtiva tjuvar, utan att förstå att man kan bli rånad.

Genom att ständigt skuldbelägga brottsoffren och att därmed ge acceptans för busets beteende, är det som vi i dag ser inte annat än en ren kapitulation inför kriminaliteten.

Om nu berörda myndigheter har gett upp kampen kan man fråga sig om även politiken har gjort det. Eller finns det politiker som vill gå i närkamp mot kriminaliteten?

Gunnel Friis

Bo Ammer

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons