Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyll inte allt på de äldre

Annons

I de diskussioner som jag deltagit i har jag stött på många intressanta perspektiv på miljöproblemen. Det finns vissa som är jättebra men det finns också de som är helt befängda. En gång påstod någon att havsnivån inte har stigit under 1900-talet, och dennes argument för detta var att han inte sett det själv.

En annan händelse är att i en debattartikel hävdar skribenten att skulden för dagens miljöproblem bör läggas på äldre generationer. Förståelsen för naturens system bör vara våra argument i miljödebatter, inte enskilda undantag. Havsnivån kan ju som bekant variera från dag till dag lokalt, likaså varierar nivån globalt. Det är först när man har bra mätmetoder och ett hyggligt lager med data som man kan se mönster.

Exempelvis slår IPCC fast att den globala medel-havsnivån har stigit med 10 till 25 cm de senaste 100 åren. Det har de gjort genom att mäta nivån på många ställen vid många tidpunkter och därför kunnat urskilja en trend. Att vi i dag är medvetna om miljöförstöring beror till stor del på att vi studerat hur klimat och närmiljö varit förr genom studier av is, sediment och så vidare. I takt med att förståelsen ökat har också åtgärder kunnat fastställas och slutsatser kunnat dras, således bör inte äldre generationer anklagas alltför mycket; de var inte lika medvetna om vilka effekter deras aktiviteter hade på miljön.

Kunskaper om klimatet och hållbar utveckling måste främjas, och kunskapen ska erhållas genom väl utförd forskning, så vi måste även öka insikten i forskningens resultat och metoder och därefter välja våra argument väl. Viktiga beslut kommer att tas utefter forskningens riktlinjer, därför måste vi förstå skillnaden mellan bra och dålig forskning samt bedöma värdet av slutsatser – först då når vi hållbar utveckling!

Askersund

”Carl-Joar”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons