Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyskrapor i Örebro?

Annons

Örebro. Sverige är i behov av nya bostäder. Regeringen har som mål att det ska byggas minst 250000 bostäder till år 2020. Känns detta igen?

Mellan år 1965 till 1975 byggdes en miljon bostäder i Sverige och benämningen på dessa bostadsområden blev miljonprogrammet. När dessa bostäder byggdes, var målet att dåtidens bostadsbrist och trångboddhet skulle försvinna. Under denna tid, var det många som hade flyttat från landsbygden in till städerna, och en av orsakerna var att i städerna fanns det arbeten.

Målen uppnåddes, bostadsbristen och trångboddheten försvann.

Bostäderna som byggdes var av hög standard. De hade bad- och duschtillgång, vattentoaletter, rinnande vatten, kök och det fanns tillgång till tvättstugor.

De nya områdena som byggdes hade också tillgång till affärer, tandläkare, vårdcentraler med mera.

Men redan under 1980- talet blev dessa områden klassade som problemområden. Och det ansågs redan då, vara oattraktivt att bo i dessa områden.

I de tomma lägenheterna placerades personer som var nyanlända till Sverige, missbrukare och andra personer som hade till exempel socialbidrag med mera. Områdena blev, och är segregerade från övriga samhället.

Nu vill alltså regeringen att det ska byggas 250000 bostäder på fem år.

Det är ju egentligen inte omöjligt, eftersom det har byggs en miljon bostäder på tio år.

Men frågan är var ska dessa bostäder byggas? Kommer det att bli fler områden som kommer bli nutidens ”miljonprogramsområde”? I så fall, vilka kommer då att flytta till dessa områden?

Kommunalrådet Björn Sundin (S) vill att Örebro ska bli som New York. I den staden finns det skyskrapor.

Sådana kanske ska byggas här i city, för då är det i alla fall inget område som blir segregerat.

Vad händer om det blir fred i länder som Syrien, Sudan, Irak med flera. Kommer dessa människor att flytta tillbaka till sina hemländer då? Vad händer då med bostäderna som byggs åt dem?

Örebro

”Bostadsundrare”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons