Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slöseri att bara slänga mat

Annons

Jag arbetar på en förskola i Örebro kommun. På min arbetsplats har vi ett så kallat mottagningskök, vilket innebär att vi varje dag får fin, god, näringsrik och väl tilltagen mat i värmeskåp från ett närliggande tillagningskök; ett vanligt arrangemang inom kommunen. Varje dag upplever jag och mina kolleger det absurda i att vi är beordrade att slänga all överbliven mat. De behållare maten kommer i ska tömmas och sändas tillbaka rengjorda, och mat som blivit över ska ovillkorligen kastas.

I torsdags serverades fläskstek med potatisgratäng, en mindre populär rätt bland barnen. Ungefär hälften av maten blev över och kastades därför. Varje dag kastas i Örebro kommun alltså mat för tusentals kronor. I onsdags visade nyheterna svältande barn i Afrika. Samma dag hade jag med mina egna händer slängt mat som räckt till 20 rejäla portioner. Vari ligger det rimliga i detta? Vilka argument som miljökontor och andra ansvariga instanser än kan presentera så finns det inget som gör detta moraliskt försvarbart! Bakterietillväxt, smittorisk klingar enbart illa när bakgrunden är att jordens resurser är på väg att ta slut och vi samtidigt kastar mat som är tillverkad av dessa resurser. Om detta mitt resonemang känns för högtflygande och långt från vår verklighet, så prova att tänk på detta: Barn med särskilda behov får inte den hjälp de behöver i skola och barnomsorg. Inom äldreomsorgen far de äldre illa för att det inte finns ekonomiskt utrymme att anställa mer personal.

Lärare och förskollärare mår dåligt, blir utbrända och sjukskrivs på grund av för hög arbetsbelastning av samma orsak. Pengar fattas. Kommunen har det tufft ekonomiskt. Vi får höra det ofta, under vissa perioder har vi hört det väldigt ofta. Men vi slänger mat! Mängder med mat! God mat som någon borde äta!

"Förskollärare”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons