Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta gnälla – börja påverka

Annons

Varför är det så många som ser på politiken med avsmak? ”Politiker bryr sig inte om vad jag tänker och tycker.” Är det verkligen så? Vilket eget ansvar har vi att veta hur Sverige styrs?

Projektet Örebro Deltar, som riktar sig till människor med funktionsnedsättning, gjorde en resa till riksdagen. Vi mötte tre av projektets mentorer och riksdagsledamöter från länet. Vi hade förberett oss med att läsa om den politiska processen samt om de uppdrag som våra mentorer har i riksdagen. Vi fann att de har olika intressen och frågor de brinner för i utskotten. Detta fick vi diskutera tillsammans med Lennart Axelsson (S), Elisabeth Svantesson (M), Lars Axel Nordell (KD).

Skolan tycks tillsammans med övriga samhället misslyckats med att väcka ett politiskt intresse. Hur är det möjligt att så många inte förstår att genom att rösta var fjärde år väljer vi de representanter som ska representera våra önskemål hur Sverige ska styras. Alla har möjlighet att påverka genom att ta sig tid och se vad politiken står för. Är det svårt att påverka? Nej, och det är lättare att göra det tillsammans! Hur fick vi till det här mötet med riksdagsledamöterna? Jo, genom att bjuda in partierna och låta dem berätta om sina program. Politiker vill ha kontakten, allt handlar om en dialog. Visst bryr sig politiker, vi har givit dem ett förtroende som de förvaltar. Hur går vi då vidare? Självklart är att engagera sig och finna ”sitt” parti och bli delaktig. Vem vill stå utanför samhället när vi kan vara med där besluten tas. Vill du lära dig mer om hur du kan påverka ditt samhälle eller vill du fortsätta att gnälla?

Pia Sternheden

Projekt Örebro Deltar

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons