Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta klanka på tjänstemännen

Annons

Nu är jag trött på den ena insändaren efter den andra som klankar ner på myndigheter och till och med på enskilda tjänstemän. Det är oftast Migrationsverket och Försäkringskassan som blir utsatta för människors okunskap. Är dessa skribenter så naiva att de tror att det är myndigheter och vanliga tjänstemän som fattar ”egna” beslut? Så är det självklart inte. Det är inte bara att läsa lagtext rakt upp och ner. I förarbetena till lagarna (regeringens prop.) står det hur lagarna ska tolkas eftersom det är viktigt att det görs en enhetlig bedömning. De som verkligen är ansvariga för våra lagar och som har stiftat lagarna är regering och riksdag. Myndigheterna är bara regeringens förlängda arm. En tjänstemans uppgift är att använda hjärnan och följa stiftade lagar.

En skribent skriver att ”ibland kanske man måste låta hjärtat tala”. Vill verkligen skribenten att enskilda tjänstemän inte ska följa stiftade lagar? Att ge tjänstemännen den möjligheten utan att göra tjänstefel vore att anstifta korruption anser jag. Menar skribenterna på allvar att nu gällande lagar måste ändas? Hur har ni tänkt då? Ska människor från jordens alla hörn med dålig ekonomi och sjukdom få hjälp i Sverige? Hur ska det i så fall finansieras? Vad tycker alla sjuka svenskar som väntar på operationer om det? Vad tycker de mindre bemedlade och utförsäkrade?

Varför tar inte skribenterna ett eget initiativ och öppnar en fond för att lilla Rim ska få sjukvård i Libanon? Sjukvård finns att få i Libanon där kunskapen borde vara större när det gäller Rims typ av sjukdom. Nu är det väl så att sjukvård till stor del bekostas ur egen ficka i Libanon. I Sverige bekostas sjukvården av alla skattebetalare. Vi svenskar har lätt för att förlita oss på staten men det går faktiskt att göra privata insatser för att hjälpa enskilda människor.

"Skattebetalande statstjänsteman med både hjärta och hjärna”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons