Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta spara på sjukvården

Annons

På senare tid har det talats mycket om människor som inte blir trodda över telefon och missunnas ambulans när de mår dåligt. Men tyvärr är det inte bara där som människor inte blir trodda, även de som faktiskt tar sig till sjukhus eller vårdcentral, nekas vård. Stat och landsting måste sluta spara in på sjukvården.

Själv har jag närstående som sökt hjälp hos vårdcentral, och blivit hemskickade med uppmaningen: ”Kom tillbaka om det inte blir bättre”. Och det blir inte bättre, men ändå säger de samma sak varje gång. De tar inte tag i problemet, undersöker inte vad felet egentligen kan vara.

En vän till en annan närstående sökte till vårdcentral med smärtor i bröstet och fick tid en fredag. Men hon skickades hem direkt, och hon kände sig misstrodd, dumförklarad och förnedrad. Hon ville inte söka vård igen, trots att hon fortfarande mådde dåligt. På måndagen efter avled hon av en blodpropp i lungan.

Varför blir inte människor trodda när de söker vård? Varför skickas människor hem och känner sig misstrodda? Ska inte sjukvården finnas till för att hjälpa?

Svaret är enkelt. Det finns inte tillräckligt med pengar inom sjukvården, och sjukvårdspersonalen har helt enkelt inte råd att låta alla som söker vård, att faktiskt vårdas. Varför ska människor gå runt och må dåligt när vi i Sverige egentligen har bra sjukvård? Människor får inte ta del av den sjukvården bara för att det sparas pengar. Snåleriet inom det här området måste få ett slut.

Vi har inte råd att spara inom vården, för det kostar liv.

Örebro

”Frida”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons