Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smör bättre för miljön än margarin

Annons

Örebro. Om du går fram till någon och frågar ”vad är skillnaden mellan smör och margarin?” så skulle han/hon troligen svara att det inte finns någon skillnad eller att man har smör på smörgåsar och margarin i bakelser. Men så är inte fallet. Jag ska nu berätta viktiga skillnader mellan smöret och margarinet.

Smöret har en väldigt enkel process. De flesta vet nog redan hur det går till men jag berättar ändå. Man börjar ju självfallet med att mjölka kon och därefter separeras grädden från mjölken och sedan pastöriseras. Därefter sker kärningen som bildar smörkorn och sedan saltar man smörkornen. Det sista man gör är att tillsätta olika bakteriekulturer som odlas separat.

Nu till margarinet. I Borneo hugger man ner miljontals av träd för att kunna odla oljepalmer och sedan hugger man ner träden också, endast för att få palmolja som är en ingrediens i margarinet. Man tillsätter många konstgjorda aromer, smakämnen och färgämnen och det är det som gör att margarin ser ut som smör och där ligger anledningen till att man tror att det nästan är samma sak. Det finns ett fett som används till bland annat hudkrämer och målarfärg. Kan ni tänka er att samma fett finns i margarinet?

Många tillsatser i margarinet är endast till för att få till en unik doft, färg eller smak, och de tillsatserna är inte nyttiga.

Margarinföretagen jobbar hårt på att sprida rykten om att naturliga fetter är onyttiga och att det därför är nyttigare att äta margarin. Jag kan inte riktigt hålla med.

Alla har ett val att göra något för miljön, mitt tips är att byta till smör. Minskar försäljningen av margarin så minskar produktionen av margarin.

Örebro

Tobias Birgersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons