Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snedvriden konkurrens

Annons

Askersund.I valdebatterna mörkade Stefan Löfven (S) i frågan om kärnkraften. Åsa Romson gläds nu för hon är övertygad om, att man kan straffa ut kärnkraften med mera pålagor.

En stor del av deras väljare verkar tro, att med rejäla subventioner, så lyser solen på natten och vinden anpassar sig till elkonsumtionen.

Vindkraften subventioneras nu via certifikaten med 20 öre/kWh. Kärnkraften belastas med fastighetsskatt, produktionsskatt, avfallsskatt och avsättning för avfallshanteringen med 8,3 öre/kWh.

En snedvridning av konkurrensen med nästan lika mycket som marknadspriset på el.

Vattenfalls nye vd Magnus Hall var välgörande tydlig i SVT:s morgonsoffa. Han påpekar det självklara, att vi måste bestämma vilken baskraft som ska ersätta kärnkraften, om vi inte vill ha den. Han säger att vi i så fall måste bygga gaskraftverk. Bara vind och sol klarar helt enkelt inte att upprätthålla effektbalansen.

Tillåt åtminstone Vattenfall fortsätta planera för möjligheten att ersätta gamla reaktorer.

Släpp till de småpengar, som universiteten vill ha till en forskningsreaktor. Kärnkraft tror till och med IPCC behövs för klimatets skull. Finland, Kina, Indien, Ryssland, Sydkorea, Frankrike och USA bygger ny kärnkraft. Vi är trettio år efter nu.

En basindustri med 400 000 jobb ska vi vara rädda om.

Det är mycket oroande att höra Stefan Löfven tala om de nya gröna jobben. Det finns inga exempel i världen, som visar, att jobben ökar netto. Inte ens i Tyskland.

Vad kan en ny energikommission ge, som vi inte redan vet?

Kommer den att befolkas av miljöromantiker eller kunniga personer med integritet? Eller politiskt korrekta professorer? Nytta skulle den göra om orealistiska drömmar kunde rensas bort i enighet.

Hållbart är ju bara det, som fungerar i verkligheten.

Evert Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons