Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort behov av konstgräsplaner

Annons

Fotbollen utgör den största idrotten och betyder oerhört mycket för barns och ungdomars sociala och personliga utveckling i många avseenden. Det är positivt att kommunen, föreningar och andra intressenter redan satsat på några konstgräsplaner. Det möjliggör träning och matcher året om och minskar trycket på inomhustider där så många andra, viktiga idrotter konkurrerar om tider. Behovet av tränings- och matchytor, inom- och utomhus, är emellertid fortfarande mycket stort och tillgodoses inte med befintliga anläggningar.

Kommuner av betydligt mindre storlek än Örebro har ofta i förhållande till antalet invånare större resurser när det gäller olika idrottsanläggningar, till exempel konstgräs-/fotbollsplaner, ishockeyhallar och simbassänger/badhus. Varje stadsdel i Örebro är större än cirka 170 kommuner (upp till 20 000 invånare). På norr i Örebro finns ingen av ovannämnda idrottsanläggningar.

Forskning visar att förebyggande satsningar på en innehållsrik och nyttig fritidsverksamhet för barn och ungdomar också är en lönsam ekonomisk investering, förutom det viktigaste med den livskvalitet det ger. Det minskar påfrestningarna på andra samhällssektorer, till exempel den sociala verksamheten, och är därmed bra för alla invånare och skattebetalare.

På Pettersbergs IP på norr finns en grusplan där investeringar redan gjorts i form av bland annat dränering, underlag och belysning. Där blir en konstgräsplan en relativt begränsad investering, om än alldeles för stor för den enskilda fotbollsklubben. En satsning här och i andra stadsdelar betyder mycket för alla flickor och pojkar i kommunen som ägnar sig åt fotboll och indirekt även för andra idrotter när inomhusytor frigörs.

Örebro

Göran Wickström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons