Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stresshantering behövs i skolan

Annons

I unga år så får man lära sig hur man ska vara, se ut och leva. Redan i grundskolan börjar stressen byggas upp, stressen som har blivit ett problem i vårat samhälle. Många ungdomar oroar sig för att inte passa in och ”vara som man bör”. Det här speciella problemet har funnits länge men för den senaste generationen har det förvärrats. Ett självklart exempel på hur det har utvecklats är att det finns stringtrosor och bh:ar för sjuåringar. Hur kan det ge en positiv inverkan på barn?

När man kommer upp i 14-15-årsåldern börjar nästa stora stressmoment, gymnasievalet. Man får höra att valet av utbildning är avgörande för sin framtid. Vi tycker det är fel.

Vi är fyra tjejer som går estetprogrammet, och många tror att vi alla ska bli musiker. Men vi får också en högskolebehörighet. Vi kan välja andra yrkesvägar. Det finns inget krav att vi ska bli musiker även om vi skulle vilja det. Bara för att man har valt en speciell linje betyder inte det att man har stängt dörrar till andra yrkesval.

Det här problemen förändras inte över en natt, vi måste ha långsiktiga lösningar. I skolan har man regelbundna hälsosamtal med skolsköterskan, liknande samtal om den psykiska hälsan med kurator borde vara obligatoriska.

Stresshantering borde finnas med i kursplanen redan i högstadiet. Man borde också tidigt ta upp på föräldramöten vikten av att stötta sina barn och gardera dem mot stressen från samhällsidealen. Vi behöver få in nya tankesätt och vidga våra vyer.

”Anna, Edith,

Amanda och Julija”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons