Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenterna har inte blivit dummare

Annons

Bergslagen. ”Våra studenter kan inte svenska”, larmar forskaren Hanna Enefalk tillsammans med nio historiker vid Uppsala – och Linköpings universitet. Grundskole- och gymnasieelevers försämrade läsförståelse och bristande skrivförmåga har nu nått universitetet.

Övergången från gymnasium till högskola beskriver vissa studenter som en chock De kan exempelvis inte tillgodogöra sig långa texter. Klarar inte att läsa kurslitteraturen och förstår inte tentafrågorna. Tydligast visar sig bristerna när studenterna själva måste uttrycka sig i skrift.

Men universitetslärare över hela landet ger olika bilder. Vissa texter är så illa skrivna att de är obegripliga. Andra är skrivna med entusiasm och begåvning av studenter som lyckats med välskrivna examensarbeten.

Bristande läsförståelse bland studenter beror inte på nyligen invandrade elever. De har en stabil grund i ett annat språk och lär sig svenska fort. Det är ungdomar som vuxit upp i Sverige som har läs -och skrivsvårigheter. Har universitetsstuderande blivit dummare? Knappast. Anser grundskole – och gymnasielärare att grammatikkunskaper är förlegade? Är det fel att rätta språkliga felaktigheter? Finns det en rädsla för att undervisning i språkriktighet begränsar elevens kreativitet och lust att skriva?

Tack vare den digitala revolutionen har sms och chatt blivit ett nytt sätt att kommunicera. Sms-språket ses däremot bland språkforskare som en bristfällig skriftlig genre, eller snarare variant av talspråket. Därför ställer de nya kommunikationssätten krav på lärare i svenska.

I höst kommer en ny kurs, Svenska 3, som är obligatorisk för den som ska läsa vidare på högskola. Kursen är studieförberedande och inriktad just på vetenskaplig text. Men även det vetenskapliga språket på högskolan kan behöva en uppdatering som underlättar läsförståelsen för studenterna?

Bergslagen

Claes Thulin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons