Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att hinna söka jobb för arbetslösa med småbarn

Annons

Örebro. Här i Örebro har arbetslösa rätt till 15 timmars barnomsorg i veckan. Jag får inte ihop det. Hur är det möjligt att hinna söka arbete på 15 timmar i veckan? Arbetsförmedlingen kräver att man ska söka jobb 40 timmar i veckan men man har barnomsorg 15 timmar i veckan, en ekvation som inte jag kan lösa i alla fall. Ska man gå på anställningsintervjuer under icke schemalagd får man försöka lösa det på något annat sätt, med barnvakt eller att den andra föräldern tar ledigt från sitt jobb för att vara hemma med barnet.

Dessutom är det i stort sett omöjligt att hinna ta sig från hemmet till en intervju på någon annan plats, om den platsen ligger någon annanstans än i Örebro. I alla fall om man ska åka kollektivt som jag gör. Så förutsättningen för att det som förskoleförälder i Örebro kommun ens ska vara möjligt att stå till arbetsmarknadens förfogande med de regler för förskolan som finns är att 1) Du har körkort och tillgång till bil 2) Du har ett kontaktnät som med kort varsel kan ställa upp som barnvakter eller en flexibel man/fru/sambo/partner.

Reglerna om femton timmars barnomsorg känns inte som om de är förankrade i verkligheten på något sätt. Att vara arbetssökande innebär att man faktiskt aktivt söker jobb och det fungerar inte för småbarnsföräldrar som det ser ut i dag i de kommuner där 15-timmarsvecka gäller. 30 timmar i veckan vore lite mer rimligt.

Man måste göra skillnad på 15-timmarsbarnen, de med arbetslösa föräldrar och de som är föräldralediga med syskon. Vi arbetslösa har hela tiden kravet på oss att söka jobb. Detta är inget bra varken för barnen eller för den arbetslösa föräldern.

Så alla politiker i Örebro, gör något för att ändra dessa konstiga regler! För barnens skull och för att skapa förutsättningar för de arbetslösa småbarnsföräldrarna att snabbare kunna hitta ett nytt arbete!

Örebro

”Guggu”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons