Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att visa civilkurage när våldet breder ut sig

Annons

Örebro. Har följt rapportering och åsikter om det som händer i Oxhagen. Det efterfrågas civilkurage – det vill säga att som medborgare och privatperson säga ifrån för att få buset att upphöra. Visst det är ju lätt att säga att vi ska gå ihop och inte tillåta buset. Men vi har ju lärt oss att den som säger ifrån kan råka riktigt illa ut. Och alla busar är ju långt ifrån fega. Särskilt farligt blir det om droger förekommer i sammanhanget.

När vi nu har riksdag och regering, förtroendevalda som sitter och beslutar om vad man ska lägga resurser på, och sedan ett polisväsende med flera utförande enheter, så ska jag som medborgare väl kunna känna mig säker? Men trots massiva insatser, som till exempel i Malmö, så har man inte lyckats lösa problemen där. Andelen olösta brott i Sverige är en annan mörk historia. Och så fotbollshuliganerna förstås ...

Vi har kommit att leva i ett samhälle där osäkerhet och rädsla i olika situationer blir allt påtagligare. Blev förresten i dag uppringd av ett företag. De berättade hur enkelt det är att skaffa fram någons personuppgifter från myndigheter, eftersom det är myndighetens skyldighet att lämna ut, även om den som frågar är anonym!

I ett samhälle där brottsligheten i så stor utsträckning kan passera utan påföljd, måste det till kraftfulla åtgärder för att vända skutan. Det om något borde diskuteras inför valet. Men ”påhittigheten” hos busarna tycks vida överstiga våra beslutsfattares intresse och drivkraft när det gäller att vidta åtgärder. Med påföljd att den som vill tjäna pengar på din rädsla kan leva gott på att ”skydda” dig där samhället brister – förutsatt att du har råd. Är nästa steg att köpa sig en livvakt?

Örebro

”CMN”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons