Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskar vill ha billigt kött

Annons

Resten av världen stoppar importen av tyskt dioxinkött – inte Sverige. Varför? Jo, för svenska konsumenter vill handla billigt. Varför är då vårt svenskproducerade så mycket dyrare? Enkelt! Sverige har i särklass det bästa djurskyddsprogrammet i världen, som tyvärr gör att det kostar lite mera.

Och tack vare vårt klimat tillsätter vi inte antibiotika i fodret. I Sverige produceras salmonellafritt kött och fläsk.

I gengäld kan vi köpa så kallat ”rent” kött, fritt från dioxiner, salmonella med mera.

Som ett litet exempel får inte våra djur födas upp på så kallat spaltgolv (gallergolv utan strö), de måste ha daglig tillsyn, regelbunden veterinärkontroll med mera. Något som vi i vårt land ser som självklart men något som i andra länder inte ens läggs en tanke på.

Att ursprungsmärka även fläskkött är väl en alldeles utmärkt idé, då vet vi att även korven och pastejen innehåller ”rent” kött. Något som man skulle kunna tycka att vi ska vara stolta över. Precis lika stolta ska vi vara över vårt svenska djurskydd med alla regler och lagar. Men som det ser ut i dagsläget med kraftigt sjunkande priser till våra producenter så kommer det snart inte finnas några producenter kvar.

Priset för vårt djurskydd och certifikat kostar producenten cirka fyra kronor/kilot. Foder- och elpriser skjuter i höjden, men fläskpriserna slår i botten och ligger under tio kronor/kilot. Det är inte rimligt!

Tänk bara om kommuner och landsting skulle göra sina upphandlingar på enbart svenskproducerat – vilken skillnad för producenterna! Det skulle säkert göra att många producenter som producerar enligt svenska djurskyddsregler skulle kunna fortsätta trots att det är dyrare både för producent och konsument.

Jag vet tyvärr att det ligger mycket okunskap bakom detta, men om vi alla bara får information om hur allt detta fungerar så tror jag faktiskt ändå att vi konsumenter skulle välja att köpa svenskt trots prisskillnaden. Det gäller bara att få ut informationen till konsumenterna.

Lillky

”Lena”rka

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons