Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige är inte jämlikt

Annons

Bergslagen. Sverige var ekonomiskt ett av de mest jämlika samhällena i världen i början av 70-talet. I dag är vi ett av det länder där skillnaden mellan låg- och höginkomsttagare ökar snabbast. SCB:s rapporter redovisar konsekvenserna av skatteavdragen. Det går att avläsa en negativ omfördelning. Skattesubventioner som jobbskatteavdragen, rot och rut gynnar medelklassväljarna. Vem bryr sig om ojämlikheten om man får mer pengar att röra sig med?

Jämlikhetssträvanden missgynnas dessutom av att finansmarknaden fått fria händer genom avregleringen och privatiseringen. Globala riskkapitalbolag köper upp skolor och vårdinrättningar billigt och säljer dem vidare med enorma vinstmarginaler. Vinster som kunde återinvesteras i kvalitetsförbättringar.

Riskkapitalbolagen är allt annat än goda entreprenörer. De sätter sina pengar där de får den bästa avsättningen. Deras maktstruktur präglas av snabba klipp och med växande ekonomisk och politisk makt. De kan köpa sig den politik de vill ha. Sverige har vuxit till den tredje största marknaden för riskapitalister i västvärlden efter USA och Storbritannien.

Vilket politiskt parti tänker i valrörelsen tala om den växande ojämlikheten som ett hot, mot den rättvisa fördelningspolitik vi var stolta över en gång för länge sedan?

Bergslagen

Claes Thulin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons