Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige bör gå med i Nato

Annons

Örebro. Toppdiplomaterna Blix, Ekéus och Hirdman skrev den 25 januari i DN att: 1. ett svenskt medlemskap i Nato skulle bidraga till att öka de politiska klyftorna i regionen. 2. i dag finns inte några hot ... 3. Sverige har dock inte ett sådant strategiskt intresse för Ryssland. 4. på rysk sida skulle man uppleva ett svenskt medlemskap i Nato som en stor säkerhetspolitisk försämring ...

Trycksvärtan hann ej torka förrän Putin tog Krim och infiltrerar östra Ukraina. Sedan kom kommunalrådet Bondeson, Örebro, två månader senare med ungefär samma naiva åsikter som diplomaterna.

Enligt ett SR-reportage från Narva i Estland pågår där samma ryska infiltration som i Ukraina. Putins mål är att successivt plocka angränsande småländer. Gammalt känt scenario.

Vårt försvar i dag är obefintligt i jämförelse med en stormakt med diktatur. I Europa är det endast Island, Finland, Sverige och Schweiz som ej är medlemmar i Nato. Även USA och Kanada tillhör Nato. Vi får ej någon hjälp av Nato i händelse att vi blir angripna.

Vi har ingen katastrofberedskap vad gäller livsmedel (50 procent import i dag) och drivmedel med mera. Försvarskostnaderna för ett svenskt medlemskap i Nato blir cirka 2,4 procent av BNP mot i dag cirka 1,2 procent. Det är en rimlig försäkringspremie. Nato-länderna har 700 miljoner invånare och en överlägsen produktionsförmåga. Detta är avskräckande för en angripare som Ryssland med 160 miljoner. Vi ska gå med i Nato för att slippa hot och krig. Vi behöver förstärka hemvärnet och återinföra värnplikten för sysslolösa ungdomar till exempel 18-22 år och som ej är registrerade för någon utbildning. Sysslolöshet med ersättning utan att göra någon motprestation är förödande för deras framtid. Tag reda på partiernas försvarspolitik innan du röstar.

Örebro

”Arne”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons