Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tackade nej till drogtest

Annons

Justitieminister-kandidaten Thomas Bodström (S) har sagt att han gärna ser frivilliga drogtester på skolor och arbetsplatser. Men när P3 ställde honom mot väggen måndagen 23/8 var det tydligen inte en så bra idé längre.

Efter att blixtsnabbt ha svarat ja på reporterns fråga om ett drogtest, backade Bodström när sjuksköterskan förklarat att hon genom ett urinprov skulle leta efter amfetamin, hasch, opiater och bensodiazepiner.

Helomvändningen berodde enligt Bodström på att det skulle bli ”för personligt” och att han var ”genomsvettig”. Det är en minst sagt märklig motivering.

Hur kan denne toppolitiker vara så otaktisk att han propagerar för frivilliga drogtester men själv vägrar, på så vaga grunder? Är det att vara ett bra föredöme? Är det förtroendeingivande inför valet om en månad?

Nej. Oavsett om Bodströms agerande verkligen var integritetsmotiverat, eller om han helt enkelt inte hade rent mjöl i påsen, kommer både han och Socialdemokraterna att straffas för det här på valdagen.

En erfaren före detta minister måste nämligen klara av att leva som man lär, speciellt om man satsar på regeringscomeback. Då duger det inte att på ett så misstänkt sätt slingra sig ur en till synes harmlös situation. ”Genomsvettig”?

Thomas Bodström har tydligen mycket att lära av sin efterträdare, justitieminister Beatrice Ask (M), som, svettig eller ej, bara tog plastmuggen och följde med sjuksköterskan in på toaletten.

Det känns olustigt att behöva spekulera kring en så känd politikers eventuella missbruk, men i det här fallet har Bodström bara sig själv att skylla. Det är oundvikligt att man får både media och väljare emot sig när man som justitieminister-aspirant strular till ett drogtest.

Att rida ut den här stormen blir svårt. Och svettigt.

Örebro

Leonel Marjavaara

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons