Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tar cheferna ut för höga löner?

Annons

Hur fungerar de stora välfärdsorganisationerna? Jag hade den föreställningen att vi kunde lita på att våra pengar blev tryggt omhändertagna och till största möjliga del gick till angivna ändamål. Nyligen lärde vi att Bengt Westerberg som chef har en lön i Röda Korset på 888 000 kronor per år. Det betyder att av de hängivna och godhjärtade människorna behövs det 8 800 med var sin hundralapp för att täcka Westerbergs lön. Hur många ytterligare chefer och underchefer ska ta ut arvoden i den storleken? Är situationen liknande inom andra större välfärdsorganisationer? För något år sedan avslöjades att Stadsmissionens chef hade ett arvode i den klassen.

Det måste vara något fel i hela systemet när en så stor andel av insamlade medel går åt till löner. Måste man ha en kändis som politiker eller partiledare till den här posten? Vad innebär jobbet rent praktiskt? Duger det inte med en vanlig hederlig medborgare med hygglig utbildning och sunt förnuft?

Jag förstår att det blir en hel del sammanträden som krävs, men jag antar att det mesta av grovjobbet fullgörs av administratörer och kontorsfolk på lägre nivå. Det jobbet kräver också en hel del i administrativa utgifter.

Att svensken i gemen är generös syns av rapporter, men jag undrar om inte det blir svårare i framtiden, om man inte skärper upp lönerna inom våra stora välfärdsorganisationer.

Örebro

”FOG”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons