Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taxi bryter mot trafikreglerna

På centrala Örebros huvudstråk Storgatan och Drottninggatan är det mycket dåligt med efterlevnaden av trafikbestämmelserna. Värst är taxiförare som inte förstår reglerna, alternativt helt enkelt struntar i dem.

Annons

Reglerna är till för att minska utsläpp och buller.

Generellt råder förbud mot trafik med annat motordrivet fordon än moped klass II hela sträckan mellan Rudbecksgatan och Järnvägsgatan åt båda hållen. Med det finns tilläggsskyltar. Enligt tilläggsskyltarna gäller följande:

Bussar i linjetrafik får alltid köra hela sträckan åt båda hållen.

Taxi och färdtjänst får köra Drottninggatan norrut mellan Rudbecksgatan och Trädgårdstorget klockan 06-20 men endast för av-

och påstigning. Ingen raggning av taxikunder med tomma bilar alltså! På samma sträcka söderut gäller exakt samma sak. Dessutom får taxi och färdtjänst köra söderut men inte norrut på sträckan klockan 20-06.

På Storgatan mellan Trädgårdstorget och Olaigatan får taxi och färdtjänst endast köra mellan klockan 20-06 åt båda hållen.

Alla taxibilar får köra Storgatan mellan Olaigatan och Järnvägsgatan åt båda hållen alla tider. Privatbilar får köra samma sträcka men endast norrut klockan 07-20. För övrigt får det inte finnas privatbilar på Storgatan-Drottninggatan mellan Rudbecksgatan och Järnvägsgatan!

Ett undantag är att varutransporter får göras på Storgatan mellan Järnvägsgatan och Olaigatan söder-ut klockan 06-11. Enligt skyltningen får ingen färdtjänst färdas på samma sträcka. Varför preciseras färdtjänst på Drottninggatan men inte på Storgatan? Det råder ju förbud mot trafik med annat motordrivet fordon än moped klass II alltså ingen färdtjänst. Snårigt? Javisst men regler är till för att följas.

Risken att åka fast är i stort sett obefintlig då övervakningen är undermålig. Jag ser ofta patrullerande polisbilar i sakta mak som inte är på väg till något speciellt. Då de möter fordon vars förare bryter mot reglerna så händer absolut ingenting. Man undrar varför?

Örebro

”Observer”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons