Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillåt aktiv dödshjälp nu

Annons

Varje människa har rätt att bestämma över sitt liv, så tillåt aktiv dödshjälp i Sverige. Det är förbjudet att hjälpa sjuka eller skadade att dö, även om det sker på den sjukes begäran. Endast åtgärder för att åstadkomma en värdig död får vidtas, till exempel genom smärtstillande medel för att minska lidande.

När smärtlindrande medel inte räcker till och döden är ett faktum finns det ingen orsak till att förlänga lidandet. Visst, det finns en risk att patienten ångrar sig, och sedan inte vågar säga nej. Men en lidande människa ska ändå kunna få dödshjälp om det sker genom ett självständigt beslut och med hjälp av flera läkare som noggrant avgör patientens situation.

Den sjuke skulle kunna ha en önskan om att få dö endast för att inte känna sig som en börda för samhället och anhöriga. Trots risken finns dock ingen anledning att orsaka ett outhärdligt lidande för en totalförlamad människa med en fungerande hjärna i behåll som uttrycker en tydlig önskan om dödshjälp.

En ändring av lagen skulle kunna ske. Det gick ju bra när det gällde abortfrågan, då gällde det spirande liv. Eftersom abort är tillåtet i Sverige, borde vi även tillåta aktiv dödshjälp. Det är negativt att samhället tvingar en döende människa att plågas, och att patientens enda alternativ är att åka utomlands för att kunna uppnå aktiv dödshjälp. Det är nämligen endast självmordskliniken Dignitas i Schweiz som tar emot utlänningar.

En positiv sak med dödshjälp är att organen kan tas om hand, vilket leder till att människor som är i behov av organ överlever. Det är dags att Sverige öppnar ögonen och agerar, låt döden bli en befrielse för lidande människor. Tillåt aktiv dödshjälp nu!

Nora

Lovisa Fontana

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons