Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trumps erkännande en triumf på vägen till fred

Annons
Jerusalem med en israelisk flagga i förgrunden, framför Klippmoskén. Staden är en helig plats för tre religioner.FOTO: Oded Balilty

Äntligen! Efter femtio år erkänner USA med president Donald Trump i spetsen Jerusalem som Israels verkliga huvudstad och flyttar sin ambasad från Tel-Aviv.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström kallar det för ”katastrofalt”. Och visst för henne och hennes bundsförvanter upplevs det säkert så eftersom det inte lämnar något utrymme för någon del av Jerusalem att bli huvudstad åt någon annan nation.

Varaktig fred och stabilitet kräver allt annat än politiskt påhittade statskonstruktioner som exemplet Palestina.

Att någon överhuvudtaget kan tro att en delning av staden skulle kunna bringa fred är lika orealistiskt som historiskt, religiöst och politiskt verklighetsfrämmande. Israel är den enda auktoritet som kan hantera denna unika mångfald och blandning. Varaktig fred och stabilitet kräver allt annat än politiskt påhittade statskonstruktioner som exemplet Palestina. Det krävs både historisk förankring såväl som demokratiska ordningar. Israel är odiskutabelt den enda entitet i Mellanöstern den uppfyller dessa kriterier.

Om Sverige är intresserat av att spela någon som helst roll i internationella sammanhang måste politiken sluta med sitt hyckleri och stödja demokrati.

Att erkänna Jerusalem som Israels självklara huvudstad är ett utmärkt exempel på detta.

Gösta Palm

Lindesberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons