Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft för småföretagare

Annons

Jag har en vuxen dotter på 25 som jag för tillfället försörjer både boendemässigt och ekonomiskt. Efter gymnasiet har hon utan problem klarat sin egen försörjning med olika arbeten (kafé, kundservice med mera). Hon har utbildat sig till hudterapeut på en privatskola där terminsavgift inte gått via skattemedel utan hon har själv stått för denna via privatlån. Hon fick fast arbete redan innan hon var klar med utbildningen och har arbetat som anställd hudterapeut i flera år.

För drygt ett år sedan startade hon eget företag inom branschen i Örebro och för att klara sig privatekonomiskt har hon arbetat extra på Yasiragi i Stockholm på helgerna. Efter ett år av pendlande mellan Örebro och Stockholm kände hon att hon inte orkade pendla och anmälde sig till arbetsförmedlingen i Örebro som arbetssökande för deltidsarbete (som kunde kombineras med det egna företaget). Det visade sig att hon inte får a-kassa, det vill säga ekonomisk ersättning förrän hon lägger ner företaget. Nästa anhalt för ekonomi var försörjningsstöd via kommunen – där får hon heller inte någon ersättning förrän hon lagt ner sitt företag.

Vi matas ständigt av våra politiker att Sverige behöver nya företag för att Sverige ska gå bra, men hur i helsefyr ska nya (små) företag överleva med de lagar/regler som finns i dag? Ska inte en 25-åring som egenföretagare i dagens Sverige kunna vara självförsörjande utan att behöva vara beroende av en förälder?

Örebro

”Mamma till mambo”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons