Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tur att det finns vapen?

Annons

Hade för länge sedan en släkting som arbetade på baptisthögkvarteret i Chicago. Vi barn tyckte det var spännande när hon berättade om sin pistol som hon hade under kudden på nätterna.

I mitt hem var det mest spännande att pappa under andra världskriget var ansvarig för en luftvärnskanon i Boden. Hans uppdrag var att skjuta varningsskott mot tyska spaningsplan.

Annars var de flesta i släkten pacifister, det var nog majoriteten av svenska baptister och under kriget innebar det fängelsestraff.

Men i USA gillar de flesta baptister Trump, fast han till och med skrutit om att kunna skjuta någon på en gata i New York utan att folk skulle höja ett finger.

När nu en vit kristen före detta soldat skjutit ett trettiotal gudstjänstbesökare i Texas säger presidenten att det som hände inte var vapnets fel, utan vårdens.

Men vad är det vapen är till för? Om felet är att de används så behövs de väl inte? Om gangstergängen i Sverige inte hade vapen skulle färre dö.

Men den amerikanska vapenlobbyn för ett mer säljande resonemang: Vapen är bra för att vi ska känna oss säkra.

Och efter senaste massmordet i Texaskyrkan sa därför Trump: Som tur var hade en granne till baptistkyrkan ett vapen och kunde skjuta gärningsmannen. Annars kunde det ha gått ännu värre…

Jag tvivlar på att en enda normalt fungerande svensk skulle köpa det här sjuka resonemanget, oavsett bakgrund eller tro.

Det sägs att allt från USA så småningom kommer till Sverige, men tillåt mig tvivla när det gäller fri tillgång på vapen.

Per Kahnberg

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons