Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga luras på ersättning

Annons

Man kan luras att tro att man vet det mesta om ersättningsreglerna i samhället när man varit med i några år men så var inte fallet för mig i alla fall så därför skriver jag denna insändare för att varna alla unga under 25 år.

En ung kvinna på 20 år har haft en lärlingsplats (trots yrkesutbildning på gymnasium med betyget MVG i alla ämnen) under nio månader med en lön på 75 procent av minimilönen och när kontraktet gick ut och det skulle betalas lön enligt kollektivavtal så blev det naturligtvis inte en förlängd anställning. Eftersom den unga kvinnan arbetat och betalt till fack och a-kassa i nio månader så dröjde det tre månader innan en ersättning baserad på inkomsten betalades ut.

Samtidigt med detta när tre månader gått av arbetslöshet så kallas den unga kvinnan till Arbetsförmedlingen och deras jobbgaranti som är en tvingande aktivitet om man inte vill bli utan ersättning. Ersättningen från jobbgarantin påstås vara desamma som a-kassan men det stämmer inte om man är under 25 år. Så här ser de olika reglerna ut:

Ersättningen från a-kassan är under de första 200 dagarna 80 procent av den genomsnittliga dagsförtjänsten innan arbetslösheten, dock högst 680 kronor. Efter 200 dagar sjunker ersättningen till 70 procent.

Aktivitetsstödet motsvarar ersättningen från a-kassan utom för ungdomar under 25 år. För den gruppen är stödet uppdelat i tre nivåer – 100 dagar med 80 procent, sedan 70 procent och efter 200 dagar 65 procent. Stödet betalas ut av Försäkringskassan.

Förordningen om jobbgaranti för ungdomar med aktivitetsstöd kom 2008.”

De unga tvingas ut på värdelösa praktikplatser som hindrar dem från att söka jobb och svara på telefon om någon ringer om anställningsintervju. De förlorar också massor av pengar på detta kränkande system.

Örebro

”Mamma”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons