Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildad men utan ansvar

Annons

Inte nog med att fritidshemmen lågprioriteras i kommunbudgeten, nu utesluts fritidspedagogerna i regeringsbeslutet om lärarlegitimation och ersätts av andra lärarkategorier i fritidshemmen.

Fritidshemmen utgör en stor del av barns vardag. 80 procent av alla barn mellan sex och nio år är inskrivna i fritidshem. Statistiken säger att i snitt är sex- till nioåringarna 1 900 timmar i skolan och 2 700 timmar i fritidshem.

Fritidshemmet är en del av skolväsendet, styrs av samma skollag och läroplan som grundskolan. Fritidshemmets uppgift är bland annat att komplettera utbildningen i skolan och förskoleklassen både tids- och innehållsmässigt. Behovet av omsorg förenas med att ge barnen mångsidighet, helhet och kontinuitet i sitt lärande. I fritidshemmet utgår lärandet från barnens erfarenheter, behov, lust och nyfikenhet. Bland annat genom leken lär de sig att samspela med andra. De stärker sin identitet, utvecklar språk och kommunikation, tränar kognitiva, emotionella och sociala förmågor.

Den 1 juli 2011 kom en ny skollag med legitimationskrav för lärarna. Förskollärare och grundskollärare får legitimation men fritidspedagogerna blir utan och får i och med det inte ansvara för fritidshemmens verksamhet. Fritidspedagoger har tre till fyra års högskoleutbildning inriktad på just arbete i fritidspedagogik. Plötsligt är hela utbildningen devalverad. Det måste vara unikt att en regering ogiltigförklarar en akademisk utbildning i efter hand. Helt oacceptabelt!

Är det så du vill att framtiden ska se ut för ditt barns fritidsverksamhet? Utbildade pedagoger med specialkompetens för fritidshem åsidosätts enbart för att de inte har ordet lärare i yrkestiteln. Ska regeringen ha rättigheten att ignorera kompetens och högskoleutbildning enbart på grund av en titel?

fritidspedagog”

Örebro

”Frida, stolt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons