Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är det för kött vi grillar?

Annons

I skrivande stund är lockelsen ut till grillen måttlig, men det ska väl ändra sig. En del har säkert grillat sedan i mars månad, medan andra kommer i gång i semestertider. Hur det nu än är med det så är det alltid läge att betänka vad vi lägger på grillgallret.

En gammal sanning är att ”vi får vad vi betalar för”. Vad betalar vi för då? En köttbit är en köttbit, av olika kvalitet visserligen beroende på det enskilda djurets egenskaper och uppfödningssituation. Men utöver kvalitetsegenskaper som smak och struktur så finns det fler värden, lite mer diffusa och indirekta, att betala för.

En svensk gris har ett bra liv. Den behöver inte få knorren kuperad för att passa i uppfödningssystemet, den har halm att böka i och den har större utrymme att vistas på än i andra länder. En svensk ko håller landskapet öppet i Sverige och inte i Brasilien. Den svenska kycklingen är garanterat salmonellafri. Dessutom mår vår planet bra av kortare transporter.

Det är vi som enskilda konsumenter som gör de här avvägningarna när vi står i butiken och väljer köttbit till grillen. Vi väljer inte bara vad vi ska äta till middag utan också var och hur vi vill att maten ska produceras. Titta noga efter ursprungsland och tänk lite bortom prislappen när du handlar!

LRF

Askersund

Per Willén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons