Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad ger jobbskatteavdraget?

Annons

Vi har nu fått ett nytt mantra från regeringen nämligen jobbstopp, jobbstopp, jobbstopp. Få av oss har väl hunnit glömma det förra, bidrag, bidrag, bidrag. Undrar vad nästa ska bli?

Har inte räknat hur många gånger följande uttalande har upprepats från regeringshåll sedan början av innevarande år i radio och tv: ”Jobbskatteavdraget har gett sjuksköterskan 1 110 kronor mer i plånboken varje månad och metallarbetaren 1 700 kronor”.

Ingen har nämnt hur många tusen kronor de 349 riksdagsmännen har fått mer i plånboken varje månad. Talmannen lär ha fått bortåt 30 000 kronor.

Det är inte så lätt för många att ta till sig att cirka 20 procent av de skattskyldiga har fått nästan 60 procent av de skattepengar som riksdagen beslutat utdela genom jobbskatteavdraget.

Men låt oss förenkla det hela. För varje hundralapp som beviljats i skattelättnad har 20 personer fått dela på cirka 60 kronor och 80 personer fått dela på 40 kronor. Dessutom har pensionärerna fått bidra med 20 kronor till hundralappen. Ingen av de 20 personerna är sjuksköterska eller metallarbetare. Nyligen hade vårt näst största riksdagsparti kongress och vi kunde läsa ett av deras slogan ”För ett rättvisare Sverige”.

Att jobbskatteavdraget skulle ha skapat 80 000 nya jobb är svårt att förstå. Arbetslösheten har ju hela denna tid avdraget varit i gång varierat mellan fyra och elva procent. Ingen arbetsgivare torde ha anställt en enda person mer än som varit det verkliga behovet. Om en arbetsgivare varslar 500 anställda men avskedar 400 blir knappast 100 kvar på grund av jobbskatteavdrag.

Så till höstens val. Har röstat borgerligt sedan jag första gången lämnade min röst i en valurna. Detta efter att ha lyssnat till en duell mellan herr Erlander och herr Ohlin i Vasaparken i Stockholm. Inför höstens val är jag nu mycket rådvill.

”Tveksam och rådvill”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons