Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vägens riddare" finns inte

Annons

Tisdag 17 maj 2011 fick jag punktering på en minibuss på höger sida, tur i oturen. Det hände på rv 50, 500-600 meter norr om Frövikorset. Rak och fin väg. Då jag stiger ur bussen så gör alla dessa långtradare från Schenker, DHL med flera allt för att skrämma ihjäl en och blöta ner en helt, medan man tar loss reservhjulet, vägen var våt då det hade regnat.

Förr var långtradarna vägens riddare. Nu är de vägens terrorister. Bromsa ner och hålla ut är inte tänkbart när de passerar. En DHL-bil körde så nära varningstriangeln så den for ut till vägkanten.

Åkeriförbundet håller ju kurser i det mesta hur chaufförer och åkare ska bete sig efter vägen, det har man nog glömt bort.

Alla stora företag inom branschen har något som heter trafikpolicy och man ser i åkeritidningar hur cheferna står och glänser med sina diplom. Men det verkar som om de glömt att lära sina medarbetare vad hänsyn mot sina medtrafikanter och arbetare på väg betyder.

Vems är felet? Jo alla transportledare och 75 procent av åkarna är tidsoptimister och tar ingen hänsyn till att det finns fler trafikanter på vägen samt de nya färdskrivarna som stressar chaufförerna som ska hinna så mycket som möjligt på nio timmar. Då måste ju farten öka.

Det finns undantag. Vid det här tillfället kom två bilar med tung transport från Ronny Johanssons Åkeri, de sänkte farten och visade stor hänsyn. Tack.

Har varit 45 år i branschen så jag har sett hur hänsyn på vägarna minskat fast diplomet om trafikpolicyn sitter på kontorsväggen till ingen nytta.

Gyttorp

”Gammal åkare”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons