Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våld är många kvinnors vardag

Annons

I dag är det Alla hjärtans dag. En dag då du visar kärlek till den som står dig närmast. Så är inte verkligheten för många kvinnor. I stället för kärlek kommer våld.

Det är i lag förbjudet att slå andra människor. Det är i lag förbjudet att våldta, utnyttja människor och barn psykiskt, fysiskt och ekonomiskt. Det är i lag förbjudet att mörda människor. Det finns förövare som ändå gör detta. Alldeles vanliga män, som tar sig rätten att slå, våldta, utnyttja och i dess yttersta form, mörda.

Varje år mördas cirka 16 kvinnor av en närstående. Mord som oftast sker av mannen i ett pågående eller avslutat förhållande, men också av bröder och fäder. Kvinnor stryps med telefonsladden, huggs ner med kökskniven eller skjuts med pistol. Orsak: de är kvinnor.

Fokus hamnar oftast på offret, kvinnan. Jag tycker att vi måste vända på frågeställningen.

Vem är förövaren? Vem tar sig rätten att mörda en kvinna? Ibland i åsyn av deras gemensamma barn. Sara Varga sjöng i förra årets melodifestival:

”Du säger att du har förändrats, att du aldrig menade att slå.

Du säger att allt har förändrats, om jag ville skulle jag förstå.

Man skadar inte den man älskar,

Spring för livet om det är dig kärt, Att slå tillbaka är det inte värt,

Det enda du kan göra är att gå.”

Så blir verkligheten för många kvinnor och deras barn. De måste gå för att överleva. Och brottslingen ”mannen”, får stanna kvar. Och kanske fortsätta i ett nytt förhållande.

I en rättsstat, i en demokrati som säger sig vara jämställt, borde det inte vara så. Det är inte offret som ska gå, det är förövaren som ska ha straff. Vi har lagar men de står inte alltid på offrets sida när det gäller misshandel, våldtäkt och mord på kvinnor.

Våld mot kvinnor är ett av de största folkhälsoproblem som finns.

Ulrica Solver-Gustavsson

Ordförande Liberala Kvinnor Örebro Län

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons