Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänta med att testa barnen

Annons

Har läst en hel del om urinprov på minderåriga i jakten på droger, men det viktigaste har man inte fått svar på. Hur är det tänkt med personens integritet och stöd för den som utsätts för vad jag kallar för övergrepp? Vem ber om ursäkt när det visar sig att man hade fel?

Tänk om nu 12-åriga Lisa/Lars blir stoppad en lördagskväll på vägen hem ifrån sin kompis och polisen tror sig se ett påverkat barn, vilket kan vara ett barn som går på medicin, är trött eller av någon annan orsak mår dåligt. Barnet tas in för att lämna ett urinprov och kan frihetsberövas upp till sex timmar.

Kontaktas föräldrarna eller kopplas det in ett ombud för barnet? Har de rätt till att ha en advokat närvarande eftersom de tas in för misstanke om brott? Får mamma och pappa vara med som stöd eller lämnas den som utsätts för detta att klara sig ensam med den vårdpersonal som ska tvinga fram ett urinprov? Då är vi ute på farliga vägar.

Vem skyddar barnen mot poliser och andra myndigheter och vilka vapen sätter vi i deras händer?

Att tro att det inte kommer att nyttjas för att hota, skrämma eller nyttjas som tvångsmedel av mindre beräknade myndighetsutövare vore naivt att tro.

Vill man åt narkotika är det inte barnen som är den vägen utan det är ett bevis på att politiker och polis har backat och inte klarar sitt jobb.

Sen har vi de barn som är oskyldiga (och visst en del är skyldiga). Vem tar hand om dem som utsätts för tvång att dra ner byxorna?

Jag har fortfarande efter 30 år ångest och besvär av att skolan tvingade mig att dra ner byxorna inför läkaren som tafsade mig på pungen.

Innan detta lagförslag klubbas igenom måste vi ha en allmän debatt och helst en folkomröstning.

Örebro

”Jens”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons