Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänta med rean till efter jul

Annons

Upptäckte just att ”mellandagsrean” börjar redan på juldagen hos de stora hemelektronikkedjorna. Deras kapplöpning med varandra blir alltmer absurd. Med OnOffs konkurs det gånga året förstår vi att konkurrensen är stenhård. Men som konsumenter, politiker eller fackförening har vi möjlighet att sätta gränser för deras framfart. Låt oss fira juldagen i fred!

Juldagen är ingen mellandag, utan den kristna julens höjdpunkt. När jag var barn var dessutom juldagen den dag då vi lekte med julklapparna som vi fått dagen innan. En familjedag med lugn och lek och kanske lite tomhetskänsla efter den spännande julaftonen, tid att varva ned.

Av den fridsamma julhelgen kvarstår nu bara några timmar på julaftonens eftermiddag och kväll. Julruschen slutar vid 15-tiden på julafton och återupptas redan strax efter julottan på juldagens morgon.

Detta är ett hån mot den kristendom som levt i ohelig (?) symbios med stormarknaderna under hela december. Vi har köpt julklappar inspirerade av gospelkörer, O helga natt, och nu tändas tusen juleljus. Men när helgens höjdpunkt äntligen är inne vänder varuhusen julens budskap ryggen och lockar med superrea ... Vilka drabbas av denna girighet? Barnfamiljerna och de som tvingas arbeta.

En helig dag är bara helig om vi håller den helig. Alla vi som tror att vi människor behöver en ledig helg tillsammans, en annorlunda helg där medmänsklighet och gemenskap står i centrum, vi bör nu kraftfullt protestera mot att stormarknaderna har juldagsöppet.

Vi som fått glädjen att ta emot en gåva kan gott och väl glädjas över den gåvan och vänskapen ett par dagar innan vi hastar in i kommersens tempel och byter ut det vi fått.

Protesterar vi inte nu kommer vi kanske snart fira hela julaftonen på Media Markt. Var och en köpandes sin egen present!

Universitetspräst

Örebro

Johan Linnman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons