Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vården är en politisk fråga

Annons

Örebro. Jag är en gammal örebroare som numera är skriven på annan ort. Jag reser mycket, därför hyr jag ut min bostad där jag egentligen bor i andra hand. Nu är jag hos släkt och vänner i Örebro runt juletider, innan jag åter reser utomlands.

I en vecka har jag varit förkyld, jag behöver nytt recept till en medicin mot en kronisk sjukdom som jag lider av, och skulle även vilja diskutera några andra åkommor med en läkare innan jag drar vidare på mitt livs resa. I dag ringde jag till en vårdcentral (ett samtal som mest bestod av en telefonkö som tog nästan hela dagen), där de absolut inte kunde ge mig en tid. Jag förklarade att det inte var en akut situation, att jag kunde ta nästa lediga tid som fanns, men fick svaret att det inte fanns några lediga tider.

Jag fick besked om att jag fint fick vända mig till en vårdcentral där jag är skriven, även om jag inte befinner mig där och inte har möjlighet att åka dit just nu. Jag har en lägenhet där, mina möbler är där, och min försäkring gäller bara så länge jag är skriven där, men jag befinner mig alltså inte personligen i den stan, eftersom jag under en period har valt att leva på resande fot. Det enda alternativet var att gå till en privat vårdcentral.

Som jag har förstått det så har privat sjukvård införts i Sverige bland annat för att öka valfriheten när man behöver vård. Så vad gör jag nu när jag vill välja bort den privata sjukvården, och gå till en offentlig vårdcentral för att tala med en läkare om mina besvär, få min medicin, och lugnt kunna resa vidare? Sjuksköterskan i telefonen sa att jag fick vända mig till ”politikerna” om jag anser att systemet inte fungerar.

Okej, politiker i örebro, läser ni det här? Vad ska jag göra? Min ideologiska övertygelse är att den svenska staten ska erbjuda mig vård, håller ni med mig?

Örebro (tillfällig adress)

”Travelbug”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons